Sormukset ja juhlakorut

Ikuisia suosikkeja kihla- ja vihkisormuksen materiaaleina ovat kulta ja valkokulta. Viime aikoina varsinkin valkokulta on nostanut suosiotaan muiden vaaleiden metallien, kuten platinan, palladiumin, teräksen ja hopean kanssa. Vihkisormukseen erityisesti on suosittua istuttaa myös jalokiviä tai timantteja. Helmi, joka on muutoin suosittu juhlakoru ei pehmeytensä vuoksi sovellu jokapäiväiseen käyttöön ja siten vihkisormukseen.

Sormukseen valitut materiaalit ja niiden laatu vaikuttavat oleellisesti korun hintaan. Asiantunteva kultaseppä osaa antaa ehdotuksia, jolloin morsiuspari saa haluamansa mallin budjettinsa mukaisesti. Vihkisormusta hankittaessa kannattaa huomioida, että sormuksen on tarkoitus kestää lopun elämää, joten kannattaa panostaa hyvään ja kestävään laatuun – mikäli se vain on budjetin puitteissa mahdollista.

sormukset1

 

Jalometallituotteet

Suomessa jalometallituotteina saa myydä vain tuotteita, jotka täyttävät lain ja asetusten vaatimukset. Sormuksissa käytetään aina jalometalliseoksia, jolloin arvokkaammasta jalometallista valmistettu tuote voidaan liittää eri jalometalleihin, kunhan tuotteeseen liitettävät muut metallit eivät muistuta erehdyttävästi kyseistä tuotetta.

Jotta tuote voidaan merkitä kultatuotteeksi on sen sisällettävä vähintään 375 promillea puhdasta kultaa. Hopeatuotteiden on vastaavasti sisällettävä vähintään 800 promillea puhdasta hopeaa, platinatuotteiden vähintään 850 promillea puhdasta platinaa ja palladiumtuotteiden vähintään 500 promillea puhdasta palladiumia. Koska platina ja palladium muistuttavat toisiaan väriltään toisiaan edellytetään varsinkin seoksia 850 ja 950 käytettäessä tarpeellista käyttää pitoisuusleimassa säädettyä pohjamuotoa, koska nämä pitoisuudet ovat sallittuja molemmille metalleille.

Metallinpitoisuus merkitään jalometallituotteisiin leimalla. Myynnissä olevissa tuotteissa on oltava vähintään nimileima ja pitoisuusleima. Nimileima, joka on iso kirjain tai kirjainten yhdistelmä,  ilmaisee valmistajan, myyjän tai maahantuojan, joka on vastuussa tuotteesta ja sen lain mukaisuudesta. Metallinpitoisuusleima ilmaisee kolminumeroisella luvulla jalometalliseoksen puhtaan jalometallin osuuden tuhannesosina massasta. Pitoisuusleiman pohjamuoto ilmaisee, mistä jalometallista esine on valmistettu. Nimi-ja pitoisuusleiman lisäksi jalometallituotteista voi löytyä tarkastus-, vuosi- ja paikkakuntaleima.

Huom. Kuvassa olevat pohjamuodot ovat viitteellisiä, tarkemmat tiedot löytyvät Tukesin sivuilta. 
pitoisuusleimat
 
Tutustu myös Tukesin Kullan Arvoista Tietoa oppaaseen. 
Lisätietoa jalometalleista löytyy lisäksi seuraavilta sivustoilta timantit.comSuomen Kultaseppien Liiton ja Inspectan  sivuilta sekä Tukesin kotisivuilta.   

kullanarvoistatietoa
timantit com