Häiden suunnittelu

Alkavatko hääjärjestelyt stressata ja vaikuttaa kaikkeen ympärilläsi? Alla muutamia neuvoja kuinka lopettaa turha huolehtiminen ja rentoutua ennen häitä, jotta voitte nauttia hääpäivästänne.

Hääpäivä on täynnä mahdollisia ja mahdottomia odotuksia, sanotaanhan usein, että hääpäivän tulee olla elämän onnellisin päivä. Monen morsiusparin kohdalla tätä on vaikea uskoa, kun seuraa hääpäivää edeltävien viikkojen tapahtumia. Useimmilla morsiuspareilla ei ole aiempaa kokemusta tapahtumien järjestämisestä häistä puhumattakaan ja odotuksena on ”täydellinen hääpäivä”. Ei ole yllätys, että monet hääparit stressaantuvat ja unohtavat huoltaa parisuhdettaan keskittyessään valitsemaan mm. hääkakkua, tervetulojuomaa, iltaohjelmaa ja kukka-asetelmia. Morsiamet ovat usein sulhasia stressaantuneempia, sillä monella on mielikuvissa ollut täydellinen hääpäivä jo lapsuudesta asti.

Tärkeintä häitä suunniteltaessa on pitää jalat maassa

Häälehdet, tv:n hääohjelmat ja hääpalveluiden tarjoajat pursuavat ideoita, joiden tarkoituksena on auttaa häiden suunnittelussa. Muistakaa kuitenkin, että häiden tulee olla hääparin näköiset ja kaikesta tarjonnasta morsiuspari on se, joka tekee valinnan siitä, mitä he häihinsä valitsevat.

Häistä tekee täydellisen itse hääpäivä

Jos jokin asia ei mene suunnitelman mukaan, ja niin varmasti tulee tapahtumaan, ei se ole maailman loppu. Kukapa vieraista tietää, että vihkikirkossa oli tarkoitus olla morsiustyttö heittämässä ruusun terälehtiä, mutta hän puuttuu sairastumisen vuoksi tai että tervetulomaljaksi tilattu Kir Royal onkin vaihtunut kuohuviiniksi tai että kakku tarjoiltiin 15 minuuttia suunniteltua myöhemmin. Keskittykää vain nauttimaan hääpäivästänne ja ummistakaa silmänne yksityiskohdille – asialle ei ole useimmiten enää mitään tehtävissä siinä vaiheessa, eikä ole syytä pilata koko päivää pikkuseikkojen vuoksi.

Lisävinkkejä, jotka kannattaa huomioida häitä suunnitellessa ja voitte nauttia hääpäivästänne rentoutuneena.

1. Hääpäivää suunnitellessa elämä jatkuu. Hääjärjestelyiden lomassa hääasuja, kutsukortteja, häämenua ja hääkarkkeja miettiessä helposti unohtuu, että kyseessä on hääjuhla, jonka tarkoituksena on juhlistaa parin päätöstä nauttia toistensa seurasta pitkän aikaa. Varatkaa viikottain aikaa toisillenne, jolloin keskitytte muuhun kuin häistä puhumiseen. Muistakaa, miksi päätitte mennä naimisiin keskenänne, ja haaveilkaa minkälaista avioelämänne tulee olemaan häiden jälkeen.

2. Ei ole mitään syytä yrittää tehdä kaikkia hääjärjestelyjä itse. Perhe ja lähin hääseurue, kaaso ja bestman, auttavat mielellään ja samalla he tuntevat olevansa osa hääseuruetta. Jalat maassa -asenne on jälleen hyvä pitää mielessä ja muistaa, että lähimpien ihmisten ei voi kuitenkaan olettaa hoitavan hääasioita useita tunteja viikottain.

3. Eräs suurimmista huolenaiheista on häiden kustannus. Ennen kuin varaatte tai hankitte mitään häitä varten, on syytä tehdä realistinen budjetti. Mikä on kokonaissumma, johon teillä on varaa? Osallistuvatko vanhemmat kustannuksiin? Budjetissa pysyminen saattaa olla vaikeaa hääpalveluiden tarjoajien tuodessa ihastuttavia ideoita eteenne – pitäytykää kuitenkin budjetissanne. On helpompi pysyä huolettomana, kun tietää että häämatkalta palattuanne ei ole lainaa maksettavana vuosien ajan. Yksinkertaisemmat ja edullisemmat jopa itsetehdyt vaihtoehdot tekevät päivästä aivan yhtä täydellisen kuin markkinoiden kallein vaihtoehto.

4. Sulhasta tarvitaan muutenkin kuin hääpäivänä smokissa. Usein morsiamet hoitavat suurimman osan häiden järjestelyistä eikä olekaan ihme, että monilla häästressi alkaa tehdä tuloaan. Sulhasten tulisi muistaa, että kyseessä on myös heidän hääpäivänsä! Häiden suunnittelun tulisikin olla yhteinen projekti. Yhdessä suunnitellessa oppii neuvottelemaan asioista, kunhan muistaa kunnioittaa toisen mahdollisesti eriäviä mielipiteitä.

5. Unohtakaa muut! Kyseessä on morsiusparin hääpäivä. Vanhemmilla, kaasolla, bestmanillä ja häävierailla on monella omat mielipiteensä hääjärjestelyistä. Juoruilua ette voi välttää, eikä kaikkia voi miellyttää. Morsiusparin tuleekin järjestää juuri sellaiset häät kuin he haluavat – muut järjestäkööt oman makunsa mukaiset häät, kun itse menevät naimisiin!

6. Häiden järjestäminen on suuri urakka, keskittykää siihen sekä omaan onnelliseen päiväänne. Voitte tietysti olla hienotunteinen, mikäli ystävän kihlaus on juuri purkautunut ja olla hehkuttamatta hääjärjestelyistänne hänelle alinomaa. Vaikka olette sympaattinen muiden huolien suhteen, on heidän huolehdittava omista ongelmistaan ja on turha antaa heidän huolien vaikuttaa hääpäiväänne.

7. Apuja suunnitteluun ja päivän toteuttamiseen. Mikäli olette kiireinen töiden ja harrastusten lomassa ja häästressi alkaa nostaa päätään, kannattaa miettiä hääsuunnittelijan palkkaamista, mikäli hääbudjettinne antaa myöden. Hääsuunnittelijan palveluksia voi käyttää joko koko hääpäivän suunnitteluun ja hääpäivän aikana seremoniamestarina tai vain hääjuhlan tai muun hääpäivän osa-alueen järjestämiseen.

Kun unohdatte turhan huolehtimisen ja muistatte että hääpäivänne on täydellinen juuri sellaisena kun päivän tapahtumat tulevat vastaan, jää hääjärjestelyistäkin mukavia muistoja. Hauskanpito ja pelleily häiden yksityiskohtia järjestellessä ei ole kiellettyä ja niistä jää ihanat muistot häiden jälkeen. Hääkarkkeja valmistettaessa tuotteiden testailu ei ole kiellettyä, kunhan olette varanneet tarpeeksi ylimääräisiä kappaleita - tokihan maku on tarkistettava ennen vieraille tarjoilemista!

Hääpäivä on vain yksi päivä elämässänne. Juhlistakaa suhdettanne säännöllisesti kahden kesken ennen häitä ja niiden jälkeen!