Morsiuspuku on usein ensimmäinen juhlapuku naisen elämässä. Puvun valinta ei ole ihan helppoa, sillä valikoimaa on nykyisin tarjolla valtavasti. Pitäisikö hankkia uusi puku morsiuspukuliikkeestä, teettää puku ompelijalla, ostaa käytetty puku, muokata äidin tai isoäidin vanhaa pukua, tehdä itse, käyttää muuta juhla-asua vai tilata morsiuspuku netin kautta? Entä puvun malli sitten? A-linjainen, merenneitohelmalla, prinsessamainen puku, olkaimilla vai ilman, hihoilla vai ilman, jne. jne.?
Joko olette pyörällä päästä? Juuri kun on saanut päätettyä minkätyylisistä puvuista pitää ja päättänyt hankkia pukunsa morsius- ja juhlapukuliikkeestä uutena tuleekin vastaan BUDJETTI! Mitä ihmettä – seunelmien puku maksaakin 2,000 euroa! Siihen menisi jo puolet koko hääbudjetista tai enemmän. Mittojen mukainen toimitusaikakin on useita kuukausia. Etsintä siis jatkuu, takaisin nettiin ja selaamaan muita vaihtoehtoja...
Löysitkö morsiuspukuja myyvän nettikaupan osoitteen? Ja heillä on juuri unelmiesi puku valikoimassa ja vielä huippuedullisella hinnalla! Toimituskin onnistuu muutamissa viikoissa. Aivan sama valokuvakin kuin valmistajan ja morsiuspukuliikkeen kotisivuilla – puku on varmasti aito! Mikä onnen päivä, eikö? Tuntuuko liian hyvältä ollakseen totta? Näin luultavasti onkin ja tässä vaiheessa pitäisi varoituskellojen alkaa helistä. Tunnettujen morsiuspukujen aidot ja laadukkaat puvut ovat harvoin myynnissä netin kautta varsinkaan murto-osalla alkuperäisestä hinnasta tai hyvin lyhyellä toimitusajalla – ellei kyseessä ole esimerkiksi suunnittelijan oma nettikauppa, joka myy vanhaa varastoaan pois tai morsiuspukumyymälän varaston loppuunmyynti.
Eräs morsian laittoi kyselyn netissä toimivalle morsiuspukuliikkeelle löydettyään unelmien morsiuspukunsa kuvan liikkeen kotisivuilta. Hän tiedusteli oliko kyseessä todellakin saman valmistajan puku, sillä hinta oli huomattavasti edullisempi kuin muualla. Vastaus tuli nopeasti, mutta oli hieman epämääräinen. Liike kuitenkin myönsi, että kyseessä ei ole saman valmistajan puku vaan he teettävät puvun kuvanmallin mukaiseksi. Tämä morsian päätti olla tilaamatta pukua ja löysi lopulta aidon puvun toisen morsiuspukuliikkeen poistomyynnistä, kyseessä oli siis edellisen vuoden malli.
12 korjaussovituskeskustelua tilauspuvuista
Toisin on usean muun morsiamen kohdalla kertoo Twitz ompelimon ateljeepäällikö Marika Mansikkamäki, jonka kohdalle on osunut useita asiakkaita, jotka ovat tilanneet morsius- ja juhlapukunsa netistä ja joutuneet tuomaan pukunsa korjattavaksi liikkeeseen. Alla 12 Marikan käymää korjaussovituskeskustelua tilauspuvuista:
1. "Puku valmistettiin mittojeni mukaan"
Oletko varma? Ateljeepukuun mitataan mallista riippuen 15-25 mittaa ja pukua sovitetaan valmistuksen eri vaiheissa. Nettipukuihin otetaan 5-7 mittaa, joista osa on puvun kannalta täysin turhia. Lisäksi tilauspukuun jätetään aina 6-10cm mittavirhevaraa eli väljyyttä. Ainoa mitta, jota puvun mittauksesta käytetään,on rinnanympärys, ja samalla rinnanympäryksellä varustettu nainen voi erota toisesta kolmekin vaatekokoa.
2. "Sain valita värin itse, otin puhtaanvalkoisen, koska minulle ei sovi ivory"
Valkoisessa on monta muutakin sävyä, joita tietokoneen näytöltäei todellakaan erota, eikä pääse kokeilemaan omalle iholle. Ammattitaitoinen myyjä tai ompelija osaa havainnollistaa värin merkityksen. Myös kankaan kiilto ja laskeutuvuus ovat ominaisuuksia, joita ei koneen näytöltä näe. Mallikuvan kangasta ei välttämättä ole saatavilla lainkaan, ja kangaslaatuja korvataan usein toisilla, esimerkiksi satiinia taftilla tai sifonkia organzalla, jolloin puvun ominaisuudet ja ulkonäkö muuttuvat radikaalisti.
3. "Pitsipuvut ovat Suomessa kalliita. Sain tilaamalla paljon halvemmalla"
Laadukas pitsi maksaa tukkuhintaisenakin 100€/m ja sen työstäminen oikeilla tekniikoilla on aikaavievää. Useimmat nettitilauspuvut onkin valmistettu brodeeratusta organzasta tai tylliverkosta, eikä reunuspitsi ole samaa kuin pohja. Pitsipuvusta haaveilevan kannattaa olla materiaalitietoinen, sillä laadukas pitsi kestää pesetyksen ja puvulla on jälleenmyyntiarvoa.
4. " Helma on erilainen kuin kuvassa ja tissit tuntuvat kummallisilta"
Verkossa tilattavia pukuja valmistavat tehtaat, jotka kopioivat malleja parhaan taitonsa mukaan. Mallimestaria kyseisissä paikoissa ei työskentele, eli kaavoitus rinnankorkeuksien ja kuppikokojen muutosten suhteen riippuu siitä, millaisia purettavia mallipukuja on saatu käyttöön.
5. " Tää laskettu vyötärölinja ei oikein istukaan minulle"
Me suomalaiset olemme tunnetusti persjalkainen kansa, ja edellisten mittasuhteiden löytäminen voi olla hankalaa. Ja pitkälläkään ei ole helppoa, puhumattakaan erilaisista ryhdeistä ja rinnoista ja olkapäistä ja ja....
Ammattilainen osaa etsiä kroppasi parhaita, korostettavia puolia toiveitasi kuunnellen ja opit itsekin löytämään kauniin vartalosi.
6. "Onpas tämä puku painava!"
Kuohkeat helmat vaativat kevyen ja jäykän kankaan ja sifonki tukevan vyötärökiinnityksen, jotta puku tuntuu ja näyttää hyvältä. Oikea määrä ja laatu kankaassa takaa halutun lopputuloksen, ja niiden valitseminen taas kaavaosaamista ja kokemusta.
7. " Kuuluuko täällä olla joku vanne alla, ai olkaimettomat liivitkin?"
Hääpukujen pukeutumisessa on monta muistettavaa asiaa, ainakin enemmän kuin t-paidan kanssa.
Jos et ole kovin kokenut iltapukujen käyttäjä, kannattaa luottaa ammattilaisen apuun myös puvun kanssa puettavien alusvaatteiden ja kenkien valinnassa.
8. "Ajattelin tilata puvun itse, kun liikkeessä ei ollut kokoani ja tilaaminen olisi vienyt niin kauan"
Ehdottomasti hankalimpia ja eniten mittavirheitä sisältäviä korjattavia ovat juuri erikoiskokoiset, XS ja XL -puvut. Jos olet erikoisempaa kokoa, kannattaa varata aikaa ja kykyä kuvitella hiukan, niin varmasti pääset sovittamaan jotakin mallipukua, jonka perusteella tilauksen voi tehdä, tai sitten sovitusvaatetta ompelijalla.
9. "Eihän se ole kuin yksi päivä, ei sen tarvitse kestää ihmeitä"
Mutta onko mukava katsella vanhempien kirjahyllystä repsottavaa koristetta seuraavat 30 vuotta tai tuntea itsensä epävarmaksi helmaa nykiessä kaikkien huomion keskipisteessä?
10. " Tältä tämä siis näyttää oikeasti? En oikein kotona pystynyt kokeilemaan, kun kukaan ei osannut laittaa noita nyörejä"
Pukuliikkeiden myyjät ja ompelijat ovat pukujen pukemisen ammattilaisia, ja saat jo sovituskierroksella kuvan siitä, miltä puku näyttää sinun ylläsi. Ei tarvitse jännittää korjaussovitukseen asti.
11. "Yritin löytää sitä puvun alkuperäistä kuvaa kaupan sivuilta, mutta se oli ilmeisesti poistettu"
Kuvia kannattaa ilmeisesti poistaa melko usein, lieneekö sitten syynä vertailukohdan hävittäminen vai alkuperäisen kuvan oikeuksien haltijan vaatimukset? Kuva ei kerro samoja asioita kuin puku tangossa, ja se on aina suppea tieto monikerroksisesta puvusta.
12. "Haluamaani merkkiä tai mallia ei tuoda Suomeen, tilaan sen siis verkosta"
Usein siihen, ettei jotain mallia oteta valikoimaan, on muukin syy kuin kauppiaiden huono maku. Hinta/laatu-suhde, mitoitus, kaupallinen potentiaali ja mitä näitä nyt olikaan. Kannattaisiko kuitenkin ottaa yhteyttä ennemmin valmistajaan ja tiedustella lähintä jälleenmyyjää tai mahdollisuutta tilata aito puku, ennemmin kuin moninkertaistaa korjausten määrä tilaamalla kopio, joka on vähän sinne päin?
Ovatko kaikki netistä tilatut puvut susia?
Eivät toki! Morsius- ja juhlapukuliikkeiltä sekä ompelimoilta saamamme palautteen pohjalta kehotamme kuitenkin varovaisuuteen liian hyvältä kuulostavien tarjousten kohdalla. Liikkeen taustat kannattaa tarkistaa sekä hakea palautetta muilta asiakkailta. Hyvin istuvan morsius- ja juhlapukujen ostaminen ei ole aivan yhtä yksinkertaista kuin normaalivaatteiden. Morsius- ja juhlapukuliikkeissä alan ammattilaiset, joilla on vuosien kokemus ovat apunasi. Kerro rohkeasti toiveesi sekä budjettisi ja he auttavat mielellään juuri sinulle sopivan puvun löytymisessä. Jos et kuitenkaan saa hyvää palvelua kävele rohkeasti ulos ja hae liike, jossa henkilökunta on innostunut ja selkeästi halukas löytämään sinulle sopivan puvun - huomaat kyllä eron!
Kun hääjuhlan budjetin nyörit ovat tiukalla kannattaa olla erityisen tarkkana, ettei rahojaan laita huonoon laatuun, josta ei korjaamallakaan saa yhtä kaunista pukua kuin oli odottanut. Mikäli morsiuspukujen ja designpukujen hinnat ovat liian korkeat löytyy nykyisin aitoja pukuja käytettyinä. Usein jo tehdyt korjauksetkin sopivat samantien eikä lisäkorjauksia pukuun tarvita. Käytettyjä morsiuspukuja löytyy mm. Jotain Käytettyä –tapahtumista sekä Helsingissä keväällä 2013 avatusta Lovebirds liikkeestä. Molemmissa käytettävissäsi on lisäksi morsius- ja juhlapukujen ammattilaiset, jotka osaavat auttaa vartalollesi oikeanlaisen puvun löytämisessä sekä kertoa puvun mahdollisesti vaatimista korjaustarpeista. Lovebirds liikkeessä on usein jonkin verran edellisen kauden käyttämättömiä ja uusia pukuja morsiuspukuliikkeiden varastoista.
Miten löysit oman morsiuspukusi? Haluatko kertoa oman morsiuspukusi tarinan lukijoillemme? Laita viestiä