Hääpukeutuminen

Sopivan morsiuspuvun löytämiseen saattaa  kulua aikaa, joten on hyvä olla liikkeellä ajoissa. Mieti ensin aiotko ostaa, vuokrata tai teettää pukusi. Lähes kaikki morsiuspuvut näyttävät kauniilta kokeillessasi niitä päälle, vaikka kaikki eivät omaan tyyliisi sovikaan. Kun morsiuspukua lähdetään etsimään ajoissa voi puvun kokeilemisesta nauttia ja ihailla omaa peilikuvaa rauhassa! - Morsiamilla on tiettyjä etuoikeuksia häitä valmistellessa ja odotellessa.

Tapasimme Turun Fiancée morsiuspukuliikkeen omistajan Tiina Iljin, jonka iloinen hymy ja energia on niin tarttuvaa, että tekisi mieli alkaa kokeilemaan myymälän pukuja samantien. Fianceen uutena omistajana vuonna 2008 aloittanut Tiina Iljin on erittäin innostunut työstään ja se näkyy myös hänen erinomaisessa asiakaspalvelussaan. Olemme samaa mieltä Tiinan kanssa siitä, että morsiamet saavat ja heidän kuuluu vaatia hyvää palvelua morsiuspukua etsiessään – ja iloista ja hyvää palvelua  on tarjolla Turussa Linnankadulla Fiancéen uusituissa tiloissa. Kukapa ei jaksaisi olla positiivisella tuulella, kun saa viettää päivänsä kauniiden pukujen ja asusteiden ympäröimänä!

Minkälaisista puvuista pidät?
Ennen kuin astuu morsiuspukuliikkeeseen on hyvä selata häälehtiä ja miettiä minkätyyppiset puvut miellyttävät sinua. Vaihtoehtoisesti voi internetissä vierailla valmistajien sivustoilla, jossa voi usein selata valmistajan koko malliston. Kun löydät kiinnostavan puvun, kannattaa kuva laittaa talteen ja ottaa mukaan morsiuspukuliikkeeseen. Jos olkaimeton puku miellyttää sinua, ota olkaimettomat liivit mukaan lähtiessäsi sovittamaan pukuja.

Morsiuspukuliikkeissä on usein valmistajien kuvastot nähtävillä.  Fiancée Turussa toivottaakin morsiamet tervetulleeksi viihtyisään liikkeeseensä tutustumaan valmistajien kuvastoihin ja häälehtiin. Samalla on helppo kysellä liikkeen henkilökunnalta vinkkejä sopivan puvun etsimisessä. Häiden vuodenaika ja juhlapaikka voivat vaikuttaa pukuvalintaan. Avoin tai kevyt sifonkipuku sopivat parhaiten kesähäihin ja paksummasta materiaalista valmistettu tai hihallinen puku ehkä paremmin syys- ja talvihäihin.

Tutustu etukäteen morsiuspukuliikkeiden aukioloaikoihin sekä tarkista tarvitaanko liikkeeseen ajanvarausta etukäteen, jotta et lähde turhan takia liikkeeseen asti. Jos olet päättänyt myydä pukusi häiden jälkeen, mieti myös minkälainen malli ja mistä materiaalista tehty puku on helpointa pesettää jälkikäteen. Tietyistä puvuista saadaan pienin muutoksin juhlapuku käyttöön, esimerkiksi värjäämällä tai helmaa muuttamalla.

Ennen kuin astut morsiuspukuliikkeeseen on takataskuun hyvä laittaa vielä puvulle mietitty budjetti. Morsiuspukuliikkeiden tarjoamien pukujen hinnat liikkuvat €500 molemmin puolin, vaikka valikoimasta usein löytyy muutamia edullisempia ja huomattavasti kalliimpia vaihtoehtoja. Suuremmissa kaupungeissa morsiuspukuliikkeistä ostettujen pukujen keskihinta on €700-€900 ja jopa yli €1000. Pukujen hintoja on kuitenkin hyvä kysellä suoraan liikkeistä, sillä eri vuosina mallistot vaihtelevat jonkinverran.

Pukua kokeilemassa
Vaikka sinulla on tiedossa unelmapukusi kannattaa aina kokeilla erityylisiä pukuja, jopa niitä jotka olet ajatuksissa sulkenut pois. Voit yllättyä iloisesti ja huomata, että yllättävä tyyli pukeekin sinua paremmin kuin unelmiesi puku.  Kokeile pukuja avoimin mielin, kuten eräs morsian, joka ei ollut kiinnostunut kaksiosaisesta puvusta lainkaan ja pukua kokeiltuaan siitä tulikin suosikkimalli.

Tiina Iljin Fiancéesta kehottaa kokeilemaan vähintään kolmea tai neljää pukua. Tiina kertoo, että he usein käyttävät ns. poissulkemismenetelmää puvun valinnassa. Tiinan mukaan useat morsiamet ovat valinneet juuri sen puvun, jota he aluksi kertoivat, etteivät missään nimessä halua. Yhdessä tapauksessa morsian oli liikkeeseen saapuessaan ilmoittanut, ettei missään nimessä halua pukua, jossa on laahus, paljon kristalleja ja strasseja, eikä ainakaan huntua. Arvaatkaa minkälaisen puvun hän vei lopulta kotiinsa? Aivan oikein, runsaasti kristalleilla koristellun puvun pitkällä laahuksella ja hunnulla.

Tiina painottaakin, että Fiancéessa he auttavat aina morsianta löytämään kokonaisvaltaisesti sopivan puvun. Sopivan puvun löytää vain tapaamalla ihmisen, jolloin hyvin istuvan puvun lisäksi morsiamen persoonallisuus kertoo paljon minkätyyppiset puvut sopivat hänelle parhaiten. 
fiancee1
Makutuomari on hyvä olla mukana kun olet kokeilemassa pukua. Luotettava ystävä tai perheenjäsen antaa tukea tarvittaessa. On ihana jakaa kokemus niin kauniista kuin ei niin onnistuneista vaihtoehdoista. Makutuomarin tulisi tuntea morsiamen tyyli aika hyvin, sillä muuten mielipiteisiin saattaa vaikuttaa makutuomarin oma näkemys liikaa. Makutuomarin tuleekin keskittyä auttamaan morsiamelle sopivan puvun  etsimisessä, eikä omien mieltymysten mukaista. Makutuomarista, joka tarjoaa erittäin röyhelöisiä ja romanttisia pukuja morsiamelle, jonka tyyli on moderni ja selkeälinjainen ei ole paljon iloa.

Pukuja kokeillessa keskity miltä puku näyttää päälläsi enemmän kuin tuijottamaan puvun kokoa. Saatat huomata, että valmistajasta riippuen sopiva puku voi olla jopa kaksi kokoa suurempi tai pienempi kuin vaatteet, joita yleensä käytät. Mikäli liikkeessä saa ottaa kuvia, kannattaa parhaimmista vaihtoehdoista ottaa kuva digikameralla tai puhelimella, jotta muistat vielä seuraavana päivänäkin kärkivaihtoehdot.

Kokeillessasi pukuja kysele reippaasti liikkeen henkilökunnalta apua, sillä heillä on paljon kokemusta ja hyödyllistä tietoa. Olipa liikkeen ehdotukset ja makutuomarin mielipiteet mitä tahansa, muista kuitenkin, että kyseessä on sinun pukusi. Tärkeintä on, että olet tyytyväinen valintaasi ja puku tuntuu oman tyyliseltä ja mukavalta päälläsi.

Oikean kokoinen puku
Jos unelmien puku löytyy ajoissa ja häihin on vielä yli vuosi aikaa, mitenkä voi varmistaa, että puku on sopivan kokoinen hääpäivänä? Morsiamet toivovat usein hieman hoikempaa oloa hääpäivään mennessä, eli miten voi kokeillessa löytää oikean kokoisen puvun? Entä jos puvun valinnan ja hääpäivän välillä tuleekin raskaaksi ja hääpäivänä vatsa on kauniisti kummulla?

Suomessa useimmat morsiuspukuliikkeet tarjoavatkin ompelimon palveluita liikkeensä yhteydessä. On tavallista, että pukua joko pienennetään, jotta se istuu täydellisesti hääpäivänä. Fiancée suositteleekin morsiamille puvun kokeilemista ja mittauttamista noin kuukausi ennen häitä, jotta mahdolliset korjaukset ehditään tehdä ajoissa. Pukua tullaan kokeilemaan vielä häitä alustavalla viikolla, jolloin vielä ehditään tekemään viime hetken muutoksia. Tässä vaiheessa on viimeistään syytä olla hääpäivän alusvaatteet ja kengät mukana, jotta puku mitoitetaan oikein.

Heidi, joka vastaa Fiancéen korjauspalveluista, kertookin, että useammin kuin kerran on pukua otettu ensin sisälle ja häitä alustavalla viikolla suurennettu juuri samanverran. Joka tapauksessa jokainen Fiancéesta pukunsa hankkinut morsian on saanut juhlia hyvin istuvassa puvussa.

Jos voit olettaa jo etukäteen, että painosi tulee nousemaan tai laskemaan häitäsi ennen kannattaa tämä ottaa huomioon pukua hankittaessa. Nyörein kiinnitettävät puvut antavat paljon anteeksi ja istuvat kuitenkin napakasti. Nyörillä kiinnitettävät puvut ovat erinomainen vaihtoehto raskaana oleville morsiamille, sillä nyörit voidaan tarpeen mukaan vetää tiukemmin tai löyhemmin kiinni.

Morsiuspukujen toimitusajat ja maksuehdot
Varaudu odottamaan 3-6 kuukautta puvun toimitusta, oletpa sitten ostamassa tai teettämässä pukua. Osalla morsiuspukuliikkeistä saattaa olla varastossa juuri oikean kokoinen puku sinulle, jonka saat samantien mukaan. Useimmissa tapauksissa morsiuspuku kuitenkin tilataan suoraan puvunvalmistajalta ja tilausajat saattavat vaihdella. Mikäli tarvitset puvun nopeammalla toimitusajalla pukuvaihtoehtoja on vähemmän tarjolla.

Selvitä pukuja kokeillessasi liikkeen maksuehdot. Useimmissa morsiuspuvuissa ei ole palautusoikeutta, mutta tiedustele aina suoraan liikkeestä. Monet liikkeet ottavat ns. varausmaksun pukua tilattaessa, jota ei yleensä palauteta.

Turun Fiancéen omistaja Tiina kertoo, että vuoden 2019 syksyn ja talven häiden puvut ovat ostettu kesällä 2018 ja vastaavasti syksyllä 2019 myydään pukuja jo vuoden 2020 syyshäitä varten. Fiancéen puvut voi ottaa kotiin samantien puvun saavuttua tai jättää säilytettäväksi liikkeeseen. Vaikka puku on säilytettävänä liikkeessä morsiamet ovat tervetulleita kokeilemaan pukua useitakin kertoja ja ottamaan kuvia esimerkiksi koekampausta tai morsiuskimppua varten.

Asusteet
Morsiuspuku on syytä valita ennen kuin miettii muita asusteita loppuun asti. Huntu, kengät, alusvaatteet ja muut asusteet on helpompi valita, kun puvun tyyli, väri ja pituus ovat tiedossa.

Onnea sopivan puvun löytämiseen!


fiancee2

Morsiuspukuliikkeiden yhteystiedot löydät Hääpalveluhakemistostamme.