Hääkuvaus

Kuvaajan valintaan kannattaa käyttää aikaa. Laadukkaiden valokuvien saamiseksi tarvitaan vuosien kokemus. Vaikka hyvää tarkoittavien amatöörikuvaajaystävien tarjoukset virallisten kuvien ottajaksi houkuttelevat hintansa puolesta, on ammattikuvaajalla kuitenkin kokemusta sääolosuhteiden ja valotuksen huomioimisessa, joka takaa kuvien hyvän laadun. Ammattikuvaaja osaa lisäksi antaa vinkkejä poseeraukseen, jotta pari näyttää kuvassa mahdollisimman luonnolliselta.

Valokuvaajaa valittaessa tulee miettiä, minkälaisia kuvia hääpäivästä toivotaan muistoksi. Parin tulisi miettiä minkälaisia kuvia he haluavat itsestään ja etsiä kuvaaja, jonka tyyli parhaiten vastaa parin mielikuvaa omista hääkuvista. Kuvaajaa valitessa suosittelemme tutustumaan kuvaajan portfolioon, erityisesti kuvaajan hääkuvamateriaaliin, jota on usein nähtävillä kuvaajan kotisivuilla. Hyvän kuvaajan tunnistaa selkeistä, terävistä kuvista, joissa kuvattavat ovat luonnollisen näköisissä asennoissa eikä taustalla ole kohteita, jotka vievät huomion pois itse kuvakohteesta. On suositeltavaa tavata useampia kuvaajia ja keskustella heidän kanssaan siitä, mitä heillä on tarjota. Kiinnittäkää huomiota kuvaajan kokemukseen ja siihen, onko hän erikoistunut hääkuvauksiin tai hakemaanne kuvaustyyliin. Varsinkin dokumentaarisessa valokuvauksessa korostuu valokuvaajan persoona sekä kuvaajan ja parin kemioiden yhteensopivuus, ottaen huomioon että kuvaaja tai kuvaajat todennäköisesti ovat parin seurassa suurimman osan päivää. Kuvaajan kuuluminen alan liittoon takaa sen, että kuvaaja toimii alan sääntöjen mukaan. Mikäli kuvaajan materiaalin laadussa on valittamisen aihetta, voi asiakas ottaa yhteyttä kyseiseen liittoon.

Luonnollisesti kuvausbudjetti vaikuttaa kuvausmuodon valintaan. Studiokuvaus on usein edullisin vaihtoehto, vihkiseremonian ikuistaminen tai häämuotokuvaus studion ulkopuolella on kalliimpaa. Dokumentaarinen kuvaus on kaikkein arvokkain vaihtoehto johtuen jo kuvaajan tai kuvaajien käyttämän ajan vuoksi. Perinteisten vaihtoehtojen rinnalla tarjottavien erikoisempien kuvausvaihtoehtojen, kuten muotihääkuvien, jotka ovat muoti- tai mainoskuvien inspiroimia, hinnat vaihtelevat kuvaajan ja kuvauspaikan mukaan. On hyvä muistaa, että valokuvaajan työ ei ole ohi, kun juhlat päättyvät. Valokuvaajat käyvät hääpäivän jälkeen läpi suuren määrän materiaalia, josta he valitsevat parhaimmat kuvat paria varten. Kuvaus tuntuu usein lohkaisevan suuren osan budjetista, mutta kannattaa myös ajatella, kuinka ihania muistoja hääpäivästä saa valokuvina tuleville vuosille. Ammattitaidolla otetut kuvat ovat kaunis muisto myöhemminkin, ja ne säilyvät tuleville polville.

Kuvaaja on hyvä varata ajoissa. Suosituimmat kuvaajat varataan jo kuukausia ennen hääpäivää. Varsinkin jos haluatte miljöö- tai dokumentaarisen kuvauksen, on syytä huolehtia varauksesta ajoissa. Studiokuvaukseen saattaa päästä lyhyemmälläkin varausajalla, mutta kuvauksen ajankohta ei välttämättä ole toiveiden mukainen.

Studio ja miljöökuvausta varatessa tulee miettiä toivotteko kuvausta ennen vai jälkeen vihkitilaisuutta. Kun kuvaus on ennen vihkiseremoniaa morsiamen meikki ja hiukset ovat vielä parhaimmillaan eikä mahdollisten kyynelten jälkiä tarvitse korjailla kotikonstein. Lisäksi morsiusparin vaatteita ei tarvitse harjata puhtaiksi riisin tai konfetin heiton jäljiltä, eikä vieraiden tarvitse odottaa, sillä morsiuspari on valmis hääjuhlaan samantien.

Mikäli teille on tärkeää noudattaa perinnettä, jossa sulhasen ei tule nähdä morsianta ennen vihkimistä, rajoittuu kuvaajan valinta niihin, joilla on tarjota kuvausaika vihkiseremonian jälkeen. Kun kuvaus on vihkiseremonian ja hääjuhlan välissä, on hyvä miettiä häävieraille ohjelmaa kuvauksen ajaksi. Siten morsiusparikin voi rentoutua kuvauksen ajan, eikä heidän tarvitse murehtia vieraiden viihtyvyydestä. Odotteluohjelma vieraille voi olla esimerkiksi kuljetus hääpaikalle, jolloin kuljetukseen voidaan yhdistää vaikka kaupunkiajelua oppaan tai seremoniamestarin opastuksella. Eräs kekseliäs morsian järjesti valokuvausta harrastavan ystävänsä ottamaan ryhmäkuvia häävieraista vihkikirkon edustalle. Nämä kuvat olivatkin erittäin kivoja muistoja jälkikäteen, sillä kaikki vieraat tulivat ikuistettua yhtenä isona ryhmänä sekä perhe- ja ystäväryhminä. Vieraidenkin aika kului nopeasti muiden kanssa seurustellessa. Mikäli parin budjetti on joustavampi, voidaan vieraille tarjoilla pikkupurtavaa heidän odotellessaan parin saapumista juhlapaikalle.

Kuvaus voidaan järjestää myös tervetulomaljojen jälkeen, joko ennen tai jälkeen ruokailun. Kuvaus ruokailun jälkeen vaatii morsiamelta huolellista meikin siistimistä. Morsiusparin on oltava varovaisia ruoan sekä sen yhteydessä mahdollisesti nautitun viinin kanssa, jotta kuvissa olisi edelleen edustavan näköinen hääpari.

Kun kuvaaja on valittu ja sopiva kuvausajankohta varattu, on hyvä tehdä kirjallinen sopimus, josta ilmenee sovittu hinta, maksuehdot, kuvauksen ajankohta ja kuvauspaikka sekä tiedot tekijänoikeuksista ja kuvien jälkikäytöstä. Sopimuksesta on helppo myöhemmin tarkistaa mitä on sovittu, sillä hääjärjestelyissä riittää muistamista.

Sitten vain harjoittelemaan hymyä ja poseerauksia. Muistakaa pitää hauskaa kuvauksessa, hassuttelukin on sallittua!

Valokuvaajien yhteystietoja löydät Hääpalveluhakemistostamme.