Koristelu ja somisteet

Perinteinen hääkarkki on ollut kauniisti silkkipaperiin pakattu, kiiltokuvin koristeltu makeinen, manteli tai sokerinpala, jossa on mukana mietelause. Nykyisin hääkarkki voi olla makeisen lisäksi aika paljon muutakin.

Useissa häissä on teemaväri ja myös häämakeiset noudattelevat juhlien väritystä. Hopeisissa talvihäissä on tarjolla Fazermint-suklaata, mustavalkoisissa taas salmiakkia. Rennoissa juhlissa vieraat saavat nauhoin koristellut tikkarit. Karkki on yleensä asetettu jokaisen vieraan paikalle valmiiksi. Se pakataan pieneen pussukkaan tai laatikkoon ja viimeistellään etiketillä tai aforismikortilla. Jos ei halua askarrella, paperipäällisen makeisen voi laittaa suoraan lautasliinan/lautasen päälle. Perinteisiä suklaasydämiä
saatetaan myös käyttää koristelun osana niin, että niitä on ripoteltu kaitaliinan päälle runsaasti ja vieraat saavat niitä siitä illan mittaan vapaasti nauttia. 

Aika uusi, mutta jo kovin suosittu idea on koota juhliin Karkkibuffet.

Lontoon häämessuilta ideaa hääkarkkibuffettiin

Kuvassa Lontoon -häämessuilla 2012 napattu idea hääkarkkibuffettista. Kuva © morsiuspari.fi.  

Kauniisiin lasiastioihin laitetaan erilaisia makeisia ja sirot kauhat, joilla karkkeja saa annostella vaikka paperipussiin tai pahvitötteröön. Karkkibuffetissa voi olla myös muuta makeaa, kuten muffinsseja ja se voi olla esillä samaan aikaan kahvin & kakun kanssa.

Moni suomalainen hääpari kokee ulkomailta tutut, nimillä & päiväyksellä kaiverretut pullonavaajat, peilit ja avaimenperät vieraiksi itselleen ja tilalle valitaan jotakin "maanläheisempää". 

Perinteisten hääkarkkien rinnalla häissä uudenlaisia ideoita vieraille muistolahjaksi

Kuva © Pirteä Paketti 2013

Keväthäissä kukkasipuli, siemenpussi tai pieni puuntaimi ilahduttaa vieraita. Talvi- ja syyshäissä joissa koristelussa on käytetty paljon kynttilöitä, vieraille annetaan kentien muutama sävyyn sopiva tuikku tai tulitikkulaatikko, jonka kannesta on tehty persoonallinen. Pieni saippua on paitsi nätti, myös oikeasti käytettävissä. Kätevä pari saattaa askarrella jokaiselle kirjanmerkin, magneetin tai vaikka valmistaa häämarmeladia oman pihan marjoista.

Silloin kun minkäänlainen askartelu tai itse-tekeminen ei innosta, voi vaihtoehto olla vaikka sydämenmuotoinen pirparkakkumuotti, joka toimittaa samalla myös lautasliinarenkaan virkaa. Sydän-muotista saa myös helposti "paikkakortin" kiinnittämällä siihen nimilapun teipillä. Myös hääpäivän lottoarvontaan oikeuttava lottokuponki vaatii oikeastaan vain rusetin ympärilleen eikä kivannäköinen heijastinkaan tarvitse pussukkaa tai muuta pakkausta.

Perinteisten hääkarkkien rinnalla häissä uudenlaisia ideoita vieraille muistolahjaksi

Kuva © Pirteä Paketti 2013

Ideaa sopivaksi tavaksi muistaa vieraita voi etsiä hääparin mielenkiinnon tai harrastusten mukaan, teemavärin kautta tai ihan vain miettiä, mitä omien juhlavieraiden mielestä olisi mukava saada mukaan. Mitäpä tuumaisit jos saisit lähtiessäsi mukaan sen kauniin henkarin, jossa takkisi on juhlan ajan roikkunut?

Vinkit kokosi Lahja- ja juhlaliike Pirteä Paketti. Jutussa mainittuja tuotteita löydät Pirteän Paketin verkkokaupasta