Hääjuhla

Vaihtoehtoja juhlatilalle löytyy useita - hääjuhla voidaan järjestää kotona, mökillä, lähikahvilassa, seurakunnan tiloissa tai erilaisissa juhlatiloissa. Juhlaa varten voidaan varata myös ravintola tai yökerho yksityiskäyttöön tai pystyttää juhlateltta pihalle.

Monet morsiusparit haluavat juhlistaa hääpäiväänsä tietyssä kirkossa tai juhlatilassa. Vihkitila ja hääjuhlatilan saatavuus saattaa siten vaikuttaa hääpäivän valintaan. Suosittujen paikkojen osalta tämä tarkoittaa sitä, että hääpäiväksi valikoituu päivä, jolloin kyseinen kirkko ja /tai juhlatila on vapaana. Muut juhlajärjestelyt tehdään tässä tapauksessa siten kuin juhlatila antaa periksi, mm. vieraita voidaan kutsua tilan kapasiteetin mukaan. Tämä toki helpottaa juhlan järjestelyjä, mutta saattaa myös tuoda mukanaan haasteita muiden järjestelyiden osalta.

Mikäli mielessä ei ole tiettyä juhlatilaa kannattaa oikean tilan löytymiseen varata reilusti aikaa ja tutustua useampaan vaihtoehtoon. Sopivan juhlatilan kartoittaminen kannattaa aloittaa luomalla alustava vieraslista ja arvio lopullisesta henkilömäärästä, sillä henkilömäärä saattaa rajoittaa muutoin kivalta vaikuttavan juhlatilan sopivuutta. Kun tiedätte vierasmääränne alustavasti voitte keskittyä katsastamaan juhlapaikkoja, jonne vieraanne mahtuvat mukavasti juhlistamaan päiväänne. Illan ohjelmaakin on hyvä miettiä alustavasti, jotta tiedätte tarvitaanko juhlissa tilaa tanssille tai muulle ohjelmalle.

Juhlatilan hakua helpottavia kysymyksiä:
* Miten paljon häihin kutsutaan ja odotetaan vieraita?
* Haluatteko, että kaikki vieraat mahtuvat samaan huoneeseen?
* Mitä illan ohjelma sisältää? Tarvitaanko tanssia varten tilaa? Entä bändiä tai DJ:tä varten?
* Haluatteko, että hääillallinen tarjoillaan pöytiin, seisovasta pöydästä tai cocktailtilaisuuden tavoin?
* Haluatteko kaikki palvelut samasta paikasta vai esim. toimittaa ainakin juomat itse?
* Minkätyyppisen tilan toivotte löytävänne? Haluatteko maalais-, kartano-, kaupunki- tai saaristolaishäät, juhlavat tai epäviralliset häät? * Onko toiveenanne perinteinen juhlapaikka tai jokin erikoisempi juhlatila?
* Onko mielessänne jokin teema häille? Minkälainen tila sopii teemaanne?
* Mikä on hääjuhlallenne varattu budjetti?
* Mikä on suunniteltu hääpäivänne?
* Mistä olette valmiita tinkimään – hääpäivästä, tilasta, tarjoiluista, menusta, ohjelmasta vain budjetista – jos ei täydellisesti sopivaa tilaa löydy?

Juhlatilan koko ja tarjoilumahdollisuudet
Kun alatte kartoittaa sopivaa tilaa häitänne varten on hyvä tietää miten monta vierasta aiotte kutsua ja varmistaa, että keskitytte juhlatiloihin, jonne mahdutte vierainenne. Pelkän maksimikapasiteetin lisäksi kannattaa miettiä haluatteko, että koko juhlaporukka on samassa huoneessa. Kauniit kartanot voivat vastaanottaa suuremmankin juhlaväen, mutta usein vieraat joutuvat istumaan eri huoneissa eivätkä siten pysty seuraamaan hääjuhlan ohjelmaa täysin.
Tarjoilua mietittäessä kannattaa huomioida, miten tärkeää erinomaisen ruoan ja juoman rooli tai mahdollisten erikoismenutoiveiden toteuttaminen on juhlissanne. Osa juhlapaikoista on hyvinkin joustavia erikoistoiveiden toteuttamisessa kun taas toiset tarjoavat vaihtoehtoja ainoastaan valmiilta listalta.
Tilojen kapasiteetti vaihtelee myös tarjoilumuodosta riippuen. Seisovapöytä vie usein tilaa huoneen reunasta ellei sitä voida asettaa juhlatilan ulkopuolelle. Seisovanpöydän mahdollisesti vievä tila voidaan ottaa vieraiden käyttöön kun illallinen tarjoillaan pöytiin. Vaihtoehtoisesti illallinen ja hääjuhla voidaan viettää cocktail-juhlan muodossa, jolloin samaan tilaan mahtuu huomattavasti enemmän vieraita. Kannattaa lisäksi huomioida miten illan ohjelma järjestetään, tarvitaanko tilaa illan ohjelmaa kuten tanssia ja orkesteria varten.

Teema ja juhlatila
Suunnitteletteko häihinne tiettyä teemaa, kuten puutarha-, keskiaikaiset-, clubi- tai meriaiheiset häät? Juhlapaikan oikealla valinnalla voitte korostaa valitsemaanne teemaa. Jos tiedätte, että haluatte perinteiset maalais- tai kartanohäät helpottaa tämä juhlatilojen hakua jo huomattavasti. Tällöin voitte unohtaa kaikki kaupunkien juhlatilat ja keskittyä suoraan teemanne ja toiveenne mukaisiin juhlapaikkoihin. Vastaavasti meriteemaan sopivia juhlapaikkoja löytyy parhaiten veden äärellä. Vai haetteko kenties jotakin erikoisempaa juhlatilaa, kuten varastohallia, laivaa tai vanhaa linnaa – jälleen alustava idea toiveistanne helpottaa juhlatilan hakemista huomattavasti.

Hääjuhlan budjetti
Hääjuhla tulee olemaan yksi häidenne suurimmista kuluista. Tilasta riippuen saattaa menuhinnan päälle tulla kuluja tilavuokrasta, tarjoiluhenkilökunnasta, juomista ja tilan somisteista. Onkin syytä varmistaa mitä tilan ja menuun hintaan sisältyy. Useimmat juhlatilat ovat valmiita neuvottelemaan menun sisällöstä ja ruoka-aineiden valinnoilla voidaan vaikuttaa kokonaishintaan useammankin euron verran, kuten vaihtamalla riista häränlihaksi tai kanaksi.
Kun paikka ja hinta ovat kohdallaan kannattaa kiinnittää huomiota mahdollisiin ylimääräisiin palveluihin kuten hintaan sisältyviin oheispalveluihin, kuten paikka- ja menukortteihin sekä tilan somisteisiin. Pienistä ylimääräisistä kuluista saattaa yhteenlaskettuna kertyä suuri yllätyskulu.

Onko juhlatila vapaana suunnitelemanne päivänä?
Kun kapasiteetiltaan ja muutenkin sopivia juhlatilavaihtoehtoja on muutamia on selvitettävä mikä juhlatiloista on vapaana suunnittelemallenne päivälle. Sopivan päivän löydyttyä juhlatiloissa kannattaa ehdottomasti käydä henkilökohtaisesti tutustumassa vaikka yrityksen kotisivuilla olisi useitakin kuvia. Vasta paikan päällä voitte varmistua, että tila toimii suunnitelmienne mukaisesti.
Hääjuhlatilan valinta tasapainottamista

Sopivan juhlatilan löytäminen on toiveiden ja budjetin tasapainoittamista. Muistakaa pitää iloinen mieli ja keskustella toiveistanne rauhassa. Miettikää mistä olette valmiita tinkimään - hääpäivästä, onko edes mahdollista vaihtaa vihkitilaisuuden ajankohtaa?, tilasta, juhlatilan paikkakunnasta, tarjoiluista ja menusta, ohjelmasta vai budjetista – jos ei täydellisesti sopivaa tilaa tahdo löydy?

Muistakaa, että juhlatila ei yksinään tee juhlastanne täydellistä – omalla asenteella ja vieraiden tuomalla tunnelmalla saatte aikaan ikimuistoiset juhlat vaikka juhlatila ei syystä tai toisesta olekaan 100% täydellinen!

Onnea sopivan hääjuhlatilan löytymiseen! Juhlatilojen kartoittamisen voitte aloittaa Hääpalveluhakemistomme jäsenyrityksistä.