Hääjuhla

Hääpäivällisen voidaan katsoa juontavan muinaisen Rooman ajasta, jolloin avioliitto ei ollut virallinen ennen kuin uusi aviopari oli jakanut leivän yhdessä. Nykyisin on edelleen tapana tarjota päivällinen häävieraille. Tarjoilun kulku voi seurata perinteistä kaavaa tai ilmentää parin omaa tyyliä.

Ennen kuin otatte yhteyttä pitopalveluun tai juhlapalvelujen järjestäjään on illallisen budjetti hyvä olla tiedossa. Illallisen hinnat vaihtelevat €20-€60 per henkilö menun sisällöstä, paikkakunnasta ja palveluiden tarjoajasta riippuen. Lisäksi on mietittävä mikä on budjetti juomille. Huomioikaa sisältyvätkö muut kokonaisbudjettiin vaikuttavat lisäpalvelut, kuten pöytien koristelu, menu- ja paikkakortit tarjouksia vertaillessanne. Jos morsiusparilla on jo mielessä tietty tyyli tai muita erikoistoiveita kannattaa niistä mainita tarjousta pyydettäessa, jotta palveluntarjoavat voivat tehdä toiveita vastaavan tarjouksen.

Menusta voi ja kannattaa neuvotella, sillä useimmiten kokonaishintaa voidaan hioa menun raaka-aineita muuttamalla. Palveluhenkinen palveluntarjoaja työskentelee yhdessä morsiusparin kanssa, jotta löydetään budjettiin sopiva menu.

Onnittelumalja
Häiden järjestäjä tarjoaa vieraille onnittelumaljan, joka kohotetaan kun morsiuspari saapuu paikalle. Kuohuviini ja shamppanja ovat suosittuja juomia onnittelumaljaksi. Onnittelumalja voi olla myös cocktail, kuten Kir Royal, Cosmopolitan, Mojito tai Glögi. Onnittelumaljan ei tarvitse olla alkoholipitoinen.


    onnittelumalja

Jos morsiuspari kuvauttaa itsensä vihkitilaisuuden jälkeen ennen hääjuhlan alkua ja vieraat joutuvat odottelemaan, voidaan heille tarjoilla ennen onnittelumaljaa boolia tai alkoholittomia virvokkeita.


Canapeet ja cocktail palat vieraiden odotellessa
Onnittelumaljan yhteydessä voidaan tarjoilla myös maittavia canapé tai cocktail paloja. Cocktail palat ovat mitä mainioin valinta, sillä useat vieraat eivät ole ehtineet syödä lounasta ennen vihkitilaisuuden alkua. Varsinkin, jos vieraat joutuvat odottelemaan morsiusparia valokuvauksesta kovin kauan vihkitilaisuuden jälkeen on heille hyvä tarjoilla muutakin kuin juomia. Cocktail palat lisäävät hääjuhlan kustannuksia ja mikäli budjetti on tiukoilla voidaan cocktail palojen valinnalla ja määrällä vaikutta hintaan.


Alkuruoka
Hääpäivällisellä tarjoillaan yleensä kolme ruokalajia. Seisova pöytä on hyvä ja suhteellisen edullinen vaihtoehto, kun tarjoillaan ruokaa suurelle määrälle vieraita. Alkuruokavaihtoehtoja mietittäessä on hyvä huomioida, että kaikille vieraille löytyy mieleistä syötävää. Alkuruoka voidaan tarjoilla myös pöytiin.


Jos onnittelumalja voidaan tarjoilla eri tilassa kuin päivällinen, voidaan kylmä alkuruoka kattaa jo valmiiksi pöytiin, jolloin ruokailu pääsee heti vauhtiin ihmisten istuuduttua paikoilleen. Alkuruoka voidaan tarjoilla myös ns. tapas tai mezza annoksina, jolloin pöytäseurue jakaa alkupalat yhteiseltä lautaselta tai tarjottimelta.

                             alkuruoat

Cocktail palat voivat myös korvata alkuruoan, jolloin onnittelumalja ja alkuruoka ovatkin iloinen cocktail tilaisuus ja morsiusparilla on mahdollisuus jutella kaikkien vieraiden kanssa samalla. Cocktail paloja on varattava tässä tapauksessa riittävästi ja tarjoiluhenkilökunnan on huolehdittava, että kaikille vieraille tarjoillaan tasapuolisesti. Cocktail palat voivat olla myös hieman ruokaisempia.

Pääruoka pöytiin tarjoiltuna tai seisovasta pöydästä
Pääruoka voidaan tarjoilla seisovasta pöydästä, lautasilla annoksina tai vadeilta tarjottuna. Seisova pöytä on usein edullisempi vaihtoehto kuin pöytiin lautasilla tarjoiltu ruoka, sillä henkilökuntaa tarvitaan vähemmän. Galaillallisen tunnelmaa juhlaan tuo kun ruoka tarjoillaan upeasti vadeilta tai valmiina lautasannoksina. Kun ruoka tarjoillaan vadeilta vieraiden ei tarvitse nousta ja odottaa seisovassa pöydässä vuoroaan, mutta he voivat kuitenkin vaikuttaa annokseensa. Annoslautasilta tai vadeilta annosten tarjoilu tuo lisää juhlavuutta, varsinkin kun tarjoiluhenkilökunta tuo annoksia koordinoidusti yhtäaikaa.
Tarjoiluun seisovasta pöydästä ja lautasilta valmiita annoksia tarjoillessa menee suurin piirtein yhtä paljon aikaa. Kyse onkin enemmän juhlan luonteesta ja siitä mitä vieraille halutaan tarjoilla. Seisova pöytä rajoittaa tarjoiltavia jonkin verran, sillä tarjolle laitetaan yleensä vain ruokia, jotka kestävät seisottamista.

Kun päivällinen tarjoillaan seisovasta pöydästä vieraat pääsevät jaloittelemaan hieman. Vieraista saattaa kuitenkin usein tuntua, että illallinen on yhtä odottelua ja jonottamista. Suuremmissa häissä ensimmäisenä seisovasta pöydästä ruokaa hakeneet ovat jo lopettaneet illallisensa ennen kuin viimeinen pöytä on edes ehtinyt lautasensa kanssa takaisin pöytäänsä. Kun päivällinen tuodaan vieraille pöytään voivat he keskittyä illan ohjelmaan ja seurustella rauhassa pöytäkumppanien kanssa.

Juhlatila ja häävieraiden määrä saattavat asettaa rajoituksia tarjoilumuotoon. Kun juhlatilassa on lähes enimmäismäärä vieraita ei seisovalle pöydälle jää välttämättä tilaa, ellei juhlapaikalla ole mahdollisuutta kattaa seisovaa pöytää juhlatilan ulkopuolelle. Usein seisovapöytä voidaan kuitenkin kattaa tanssitilan päälle, josta se korjataan pois ennen tanssin alkua.
Kun annokset tuodaan on valmiina pöytään on erittäin tärkeää varmistaa, että mahdolliset ruoka-aine allergiat on huomioitu ja kommunikoitu selkeästi henkilökunnalle. Tarjoilusta vastaavalle onkin hyvä antaa pöytäkartta annoksineen, jolloin tarjoilijoiden ei tarvitse kysellä pöydässä kenelle tulee ”lihaa tai kalaa”. Tarjoilusta jää vieraillekin erinomainen kuva, kun kaikki saavat oikean annoksen henkilökunnan kysymättä vierailta apua.

Jälkiruoka ja/tai hääkakku
Jälkiruoan tehtävänä on antaa pieni makea suupala päivällisen jälkeen. Makeat jälkiruoat auttavat ruoansulatuksessa ja piristävät vieraita suuren illallisen jälkeen.

Sorbet ja muut kevyet jälkiruoat sopivat erinomaisesti häiden jälkiruoaksi, varsinkin kun tarjoillaan vielä hääkakkua. Jälkiruoka voi olla myös valikoima eri makuja, jotka tuodaan pöytiin vadilla, jolloin vieraat voivat itse valita mieleisensä vaihtoehdon. Jos päivälliseen ei haluta käyttää kovin paljon aikaa tai menun ollessa ruokaista, voidaan jälkiruoka korvata hääkakulla.

             jlkiruoka
                 Kuvassa Passion Catering suussa sulavat mansikka-shamppanja sorbet.

Yöruoka
Kun hääpäivällinen tarjoillaan jo iltapäivällä ja juhlat jatkuvat puoleen yöhön tai yli, on soveliasta varata vieraille myös yöruokaa. Yöruoka voi olla hyvin yksinkertaista ja antaa sen verran energiaa, että vieraat jaksavat juhlia lopun illan. Yöruoka voi olla Janssoninkiusaus, pizza tai suolaisia piirakan paloja, voileipiä tai muuta pientä purtavaa. Vieraille voidaan lämpimän ruoan sijasta tarjoilla myös juustoja kekseillä. Kun juhlaillallinen aloitetaan myöhemmin ja ruokailukin päättyy vasta yhdeksältä tai myöhemmin ei ole tarpeen tarjoilla yöruokaa.