Hääetiketti

Pukeutumisetiketin noudattaminen osoittaa isäntien kunnioittamista eli kyseessä on normaalit hyvät käytöstavat. Hääjuhlaa koskee sama pukeutumisetiketti kuin mitä tahansa juhlaa varsinkin kun kutsussa on maininta pukeutumisesta. Kun pukeutumisesta ei ole kutsussa erikseen mainittu vieraiden on varminta noudattaa perinteitä ja muistaa hyvät tavat pukeutumalla tyylikkäästi, juhlavasti ja huolitellusti. Epäselvissä tapauksissa on hyvä ottaa yhteyttä kutsun lähettäjään ja varmistaa oikea pukukoodi.

Morsiamen puvun väri on perinteisesti valkoinen, mutta morsian voi valita itselleen parhaiten sopivan sävyn. Nykyisin morsiamet valitsevat jopa värillisen puvun. Koska valkoinen väri on varattu morsiamelle, vaikka hänen pukunsa ei olisikaan valkoinen,  naisvieraiden asun ei tule pukeutua kokovalkoiseen. Naisvieraiden tulisi välttää myös kirkkaan punaista asua, sillä se saattaa vetää liikaa huomiota sekä mustaa asua, joka on surun väri. Lisäksi koska usean morsiamen puku on nykyisin vaalean sävyinen, on naisvieraiden parasta välttää myös vaaleita sävyjä.

Häihin sopivat asut naisille ovat kevyet jakkupuvut, kotelomekko tai muu juhlamekko. Asuun valitaan pieni asuun sopiva käsilaukku. Etiketin mukaan naisen ei tule juhlia ilman sukkahousuja tai sukkia vaikka olisi kuuma hellepäivä. Kirkkohäissä naisten on kohteliasta peittää käsivartensa vihkitilaisuuden ajaksi esimerkiksi jakulla tai näyttävällä juhlahuivilla. Käsivarret voidaan näyttää vihkitilaisuuden jälkeen ja hääjuhlan aikana.

Kun kutsussa mainitaan pukukoodi naisen pukeutuminen määräytyy miehen juhlapuvun mukaan. Kutsussa mainittu pukeutumiskoodi on hyvä tarkistaa, jotta frakki, smokki, shaketti ja tumma puku eivät mene sekaisin. 

Alla naisen asu eri pukukoodeilla. Miesten juhla-asuista voi lukea lisää tästä.

Pukukoodi Kellonaika Naisen asu
Arkipuku tai casual - Housut tai hame ja pusero, bleiseri tai neuletakki, mekko tms. siisti asu.
Tumma puku - Vierailupuku, juhla- tai iltapuku.
Frakki tai Juhlapuku - Täyspitkä juhlapuku, (miehellä myös tumma puku)
Saketti Ennen klo 18.00 Leninki, juhlava takki-leninki yhdistelmä, hienostunut housuasu
Smokki Yleensä klo 18 jälkeen Juhlatilaisuuksista kaikkein vapain valinta, lyhyt tai pitkä iltapuku. Smokki käy myös naiselle.

Pukukoodi - Iltapuku

Kun kutsukortissa lukee smokki tai tumma puku naisen tulee pukeutua iltapukuun. Kutsukortin tumma puku antaa naiselle kuitenkin monia mahdollisuuksia persoonalliseen juhlapukeutumiseen, sillä iltapuvun lisäksi vierailupuku sekä juhlapuku ovat vaihtoehtoja.
Iltapuku on juhlavasta materiaalista valmistettu yksimittainen tai kaksi osainen täyspitkä, nilkkapituinen tai polvipituinen puku tai juhlava housupuku.  Iltapuku seurailee muotivirtauksia juhlapukua herkemmin. Kenkien tulee olla sirokorkoiset ja juhlavat. Laukun tulee myös olla juhlava ja pienikokoinen.

Kengät: Sirokorkoiset avokkaat tai juhlasandaalit.
Sukat: Juhlasukat asun värin mukaisesti. Smokkijuhlissa tilaisuuden luonteen ja asun mukaisesti hopealle tai kullalle välkehtivät tai muuten hillitysti koristellut.
Laukku:  Siro pieni kirjekuorimallinen.
Käsineet: Käytetään nykyisin harvemmin. Voivat olla puolipitkät tai lyhyet.
Korut:  Arvokorut, fantasiakorut kuten strassi- ja lasikorut.
Hattu:  Ei käytetä yleensä. Voi olla asukokonaisuuteen kuuluva sisäkäyttöön tarkoitettu päähine tai hattu.
Päällysvaatteet:  Turkki, turkisjakku, juhlava takki, viitta.
Muita ohjeita:  Yleensä ei käytetä kunniamerkkejä.


Pukukoodi - Juhlapuku

Kun kutsukortissa lukee frakki tai juhlapuku naisen tulee pukeutua juhlapukuun. Juhlapuku on täyspitkä juhlavasta materiaalista valmistettu avonainen tai olkaimeton puku. Kenkien tulee olla sirot ja avonaiset juhlakengät. Laukku on sitä juhlavampi mitä pienempi se on, mm. kirjekuorimalli sopii juhlapuvun kanssa erittäin hyvä.

Kengät: Sirot, avonaiset juhlakengät. Voivat olla juhlapuvun väriin soinnutettua materiaalia.
Sukat: Juhlasukat
Laukku:  Siro, pienikokoinen ja hihnaton. Kenkien kanssa saman sävyinen tai samaa materiaalia. 
Käsineet: Pitkät, kyynärpään yli ulottuvat. Jos puku pitkähihainen, käsineet ovat ranteen peittävät. Akateemisissa päivätilaisuuksissa mustat.
Korut:  Juhlavat arvokorut, strassi- tai lasikorut. Tiara tai diadeemi mahdollisia. Häissä tiara kuuluu kuitenkin vain morsiamelle ja morsiusneidoille.
Hattu:  Ei käytetä yleensä.
Päällysvaatteet:  Turkki, juhlava takki, stoola, juhlaviitta.
Muita ohjeita:  Ei käytetä rannekelloa, ellei se ole korukello. 
Kunniamerkit alkuperäisessä koossa.

Pukeutumisetiketti - Hatut

Päivähäissä tulisi etiketin mukaan aina käyttää hattua. Hattuun voi pukeutua ikään katsomatta kaikki naiset: äidit ja isoäidit, kaasot ja ystävättäret, tädit, serkut ja muut vieraat. Hääjuhlassa musta ja valkoinen, muiden värien ohessa, ovat sallittuja asusteiden värinä.
Asua täydentävä juhlahattu on osa asukokonaisuutta, joten hattu pidetään päässä niin kauan kuin juhlat jatkuvat. Eli jos juhlatilaisuus alkaa päivällä tai iltapäivällä eli ennen kello 18.00, hattua käytetään koko juhlan ajan. Tämä koskee siis myös ruokailua ja tanssimista sekä aikaa kello 18.00 jälkeen.

Virallisissa juhlissa, jotka alkavat kello 18.00 jälkeen ei käytetä hattua. Pukua voi täydentää silloin koristeenomaisella päähineellä tai hiuskoristeilla. Häissä tiara kuuluu vain morsiamelle ja morsiusneidoille. Kaikissa kello 18.00 jälkeen alkavissa epävirallisissa juhlissa sekä häissä, saa käyttää hattua.

Etiketin mukaan morsiusparin äideiltä edellytetään ehdottomasti hatulla kruunattua asua. Muut vieraat saavat pukeutua etiketin mukaan hattuun, vaikka morsiamen äiti ei laittaisi hattua. Helena Toivon, Suomen Muotiliikkeiden Liiton tiedottajan, mukaan hieno ja tyylikäs nainen käyttää aina hattua, oli ikä tai elämäntilanne mikä tahansa.

Naiset saavat pitää juhlahattua myös juhla-aterialla ja tanssiessaan, kellonajasta riippumatta. Helena mainitseekin, että tyylikäs nainen tulee juhliin ja lähtee juhlista yhtä tyylikkäänä. Etiketin mukaan hatun saa riisua, mutta Helena muistuttaa, että emmehän riisu kauniita pukuun hankittuja koruja ja kenkiäkään pois kesken juhlinnan. Jos morsiamen äiti ottaa hatun pois, niin muiden naisvieraiden ei tarvitse tehdä niin.


Kiitämme Turo Tailoria avusta artikkelin kokoamisessa. Hattuetiketin tiedot: Suomen Muotiliikkeiden Liitto.