Häiden jälkeen

Kun häitä on juhlittu voidaankin pian alkaa suunnittelemaan miten avioliittoa juhlistetaan häävuosipäivinä. Avioliittoa tulee toki juhlia muutenkin kuin häiden vuosipäivänä, jolloin puolisot usein muistavat toisiaan hääpäivän nimen teeman mukaisesti.

Hopea- ja kultahääpäiviä juhlistetaan lisäksi perheen ja ystävien kesken. Jokaisena häiden vuosipäivänä aviomiehen tulisi muistaa vaimoaan ainakin kukkien kera. Perinteen mukaan kukkia tulisi olla yhtä monta kuin avioliittovuosia. Kukkien tulisi lisäksi olla samoja, joita vaimolla oli aikoinaan morsiuskimpussa hääpäivänä - toki muunkinlaiset kukat ilahduttavat ja ovat sallittuja.

 

Hopea-, rubiini- ja kultahääpäivät tunnetaan samalla nimellä ympäri Suomea ja useimmissa Euroopan maissa. Muiden hääpäivien nimissä saattaa olla kuitenkin alueellisia eroja poiketen alla olevasta listasta.

 

Hääpäivät

1v      Pumpulihäät
2v      Paperihäät
3v      Nahkahäät
4v      Keramiikkahäät
5v      Puuhäät
6v      Sokerihäät
7v      Villahäät
8v      Pronssihäät
9v      Kromihäät
10v    Tinahäät
11v    Teräshäät
12v    Silkkihäät
12,5v Kuparihäät
13v    Pitsihäät
14v    Norsunluuhäät
15v    Kristallihäät
20v    Posliinihäät
25v    Hopehääpäivä
30v    Helmihäät
35v    Korallihäät
40v    Rubiinihääpäivä
45v    Safiirihäät
50v    Kultahäät
55v    Smaragdihäät
60v    Timanttihäät
65v    Kruununtimanttihäät
75v    Rautahäät
80v    Platinahäät

Kukkien ja lahjojen lisäksi aviopari juhlii hääpäiväänsä kahdenkeskisellä illallisella, varsinkin kun perheessä on lapsia ja aviopari usein unohtaa varata aikaa itselleen. Ystävät ja sukulaiset lupautuvat varmasti mielellään lapsenvahdiksi, jotta aviopari saa nauttia juhlaillallisesta rauhassa.